Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
Gıda İntoleransı Panelleri
Gıda İntoleransı 216
Etler: Sığır eti, Tavuk eti, Kuzu eti, Domuz eti, Hindi eti, Ördek eti, At eti, Beç tavuğu eti, Bıldırcın eti, Deve kuşu eti, Karaca eti, Kaz eti, Keçi eti, Tavşan eti,
Balıklar, Deniz Ürünleri: Somon balığı, Ton balığı, Midye, İri karides, Hamsi, Kılıç balığı, Alabalık, Dil balığı, Morina balığı, Kerevit, Ahtapot, Çipura, Havyar, Istakoz, İstiridye, Kalamar, Kalkan balığı, Levrek, Mezgit, Okyanus levreği, Ringa balığı, Sardalya, Sazan, Turna balığı, Uskumru, Yengeç, Yılan balığı,
Meyveler: Elma, Kayısı, Muz, Kiraz, Üzüm (beyaz / mavi), Kivi, Limon, Nektarin, Portakal, Ananas, Çilek, Karpuz, Armut, Erik, Geyfurt, Şeftali, Hurma, Ahududu, Avakado, Bektaşi üzümü, Böğürtlen, Frenk üzümü, Frenk üzümü siyah, İncir, Kantalup Kavunu, Kavun, Kırmızı yaban mersini, Liçi (Çin meyvesi), Mango, Nar, Papaya, Tatlı Kestane, Yaban mersini,
Sebzeler: Patlıcan, Pancar, Dolmalık biber, Brokoli, Havuç, Kereviz, Acı kırmızı biber (çili), Salatalık, Yeşil salata, Kuzu marulu, Yaban turpu, Pırasa, Soğan, Patates, Kırmızı lahana, Domates, Şalgam, Kabak, Enginar, Kuşkonmaz, Ispanak, Yeşil fasülye, Bezelye, Soya fasülyesi, Zeytin, Acı Kırmızı Biber, Arpacık Soğanı, Bahçe Nanesi, Bakla, Brüksel lahanası, Çin lahanası, Dereoto, Frenk soğanı, Göbek salata, Hindiba, Kapari, Karalahana, Karnabahar, Kıvırcık lahana, Maş fasulyesi, Meksika fasülyesi, Misket limonu, Pazı, Roka, Su kabağı, Sultani bezelye, Tatlı patates, Turp, Yer elması, Yeşil lahana, Asma yaprağı,
Tahıllar: Arpa unu, Gluten, Yulaf unu, Çavdar unu, Kılçıksız buğday, Buğday unu, Kara buğday unu, Keten tohumu, Mısır, Darı, Pirinç, Mercimek, Kuru fasülye, Nohut,
Yumurta ve Süt Ürünleri: Yumurta sarısı (tavuk), Yumurta akı (tavuk), İnek sütü, Keçi sütü, Koyun sütü, Keçi peyniri, Koyun peyniri, Yoğurt, Camambert peyniri, Çökelek, Emmental peyniri, İşlenmiş peynir, Kefir, Lor peyniri, Mozzarella peyniri, Tereyağı,
Otlar / Baharatlar: Fesleğen, Karabiber (siyah / beyaz), Tarçın, Hardal tohumu, Küçük Hindistan cevizi, Kekik, Maydanoz, İngiliz nanesi, Haşhaş tohumu, Biberiye, Dağ kekiği, Vanilya, Defne yaprağı, Kabartma tozu, Kanola, Karanfil, Kazein, Keçiboynuzu, Kimyon, Kişniş otu, Köri, Mercanköşk, Meyan kökü, Rezene, Safran, Sarı papatya, Şerbetçi otu, Tarhun, Zencefil, Bambu filizleri,
Kuruyemiş: Badem, Kaju fıstığı, Kakao çekirdeği, Fındık, Yer fıstığı, Antep fıstığı, Susam, Ayçekirdeği, Ceviz, Hindistan cevizi, Brezilya fındığı, Çam fıstığı, Kola cevizi, Kuru üzüm, Kuşburnu, Macadamia fındığı,
Diğer Etkenler: Mantar karışımı 1, Mantar karışımı 2, Bira Mayası, Hamur mayası, Bal, Kahve, Siyah çay, Ada çayı, Aloe Vera, Anason, Aspir yağı, Yeşil çay, Siyah çay, Agar agar, Beta-Laktoglobulin,
Gıda İntoleransı Analizi 108 Alerjen
Glüten İçeren Tahıllar: Arpa Unu, Buğday Unu, Çavdar Unu, Glüten, Kavuzlu Buğday Unu, Yulaf Kepeği
Glütensiz Tahıllar Ve Alternatif Yiyecekler: Darı, Horoz İbiği Çiçeği, Karabuğday Unu, Kinoa, Mısır, Pirinç
Süt Ürünleri & Yumurta: Beta-Laktoglobulin (İnek Sütü), Keçi Sütü/Keçi Peyniri, Koyun Sütü/Koyun Peyniri, Yoğurt, Yumurta Akı, Yumurta Sarısı
Et: Domuz, Hindi, Kuzu Eti, Sığır Eti, Tavuk
Balık Ve Deniz Ürünleri: Alabalık, Dil Balığı, Hamsi, Karides Karışımı, Kerevit, Kılıç Balığı, Morina Balığı, Somon, Ton Balığı, Venüs Midyesi
Kabuklu Yemişler & Tohumlar: Antep Fıstığı, Ayçiçeği Çekirdeği, Badem, Ceviz, Fındık, Haşhaş Tohumu, Hindistan Cevizi, Kaju Fıstığı, Keten Tohumu, Susam, Yer Fıstığı
Otlar Ve Baharatlar: Acı Kırmızı Biber (Çili), Bahçe Kekiği, Bayır Turpu, Biber Karışımı, Biberiye, Fesleğen, Hardal Tohumu, Kekik, Maydanoz, Muskat, Nane Karışımı, Sarımsak, Tarçın, Vanilya
Sebzeler: Alabaş, Brokoli, Dolmalık Biber, Domates, Enginar, Fasülye Karışımı, Havuç, Ispanak, Kabak, Kereviz, Kırmızı Lahana, Kırmızı Pancar, Kuşkonmaz, Kuzu Marulu, Mantar Karışımı 1, Mantar Karışımı 2, Marul Karışımı, Patates, Patlıcan, Pırasa Karışımı, Salatalık, Soğan Karışımı, Tatlı Patates, Zeytin
Meyveler: Ananas, Armut, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hurma, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Limon, Muz, Nektarin, Portakal, Şeftali, Üzüm Karışımı
Bakliyat: Bezelye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi
Muhtelif: Bal, Kahve, Kakao Çekirdeği, Maya Karışım, Siyah Çay
HORMON METABOLİZMA PANELİ
/in POPÜLER BÜLTENLERİçindekiler
Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
Hormonal denge sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Hormon Metabolizma Paneli: Östrojen, Progesteron, Testosteron, DHEA, Kortizon, Melatonin gibi her biri farklı özelliklere sahip hormonları ve onların metabolizma ürünlerini inceleyen bir test grubudur.
Hormonlar görevlerini tamamladıktan sonra karaciğere giderek vücuttan uzaklaştırılma sürecine girerler. Bu aşamada bazı sorunlar çıkabilir. Hormon metabolizma ürünleri ve oluşan toksik maddeler vücutta birikebilir. Sonuç olarak bazı yakınmalar ve hastalık tabloları ortaya çıkabilir.
Hormon Metabolizma Paneli test sonuçları, vücudumuzdaki hormonların işlevlerini tamamladıktan sonra vücuttan gerektiği şekilde atılıp atılmadığını göstermektedir. “Sağlıklı Yaşam” olgusunun yerini bulması için önemli bir göstergedir.
Hormonlar olması gerektiği şekilde metabolize edilemediği zaman kişinin çeşitli hastalık riskleriyle karşı karşıya kalmasına neden olabileceği gibi karsinojen (kanser yapıcı etken) nitelik de kazanabilirler.
Vücudumuzda Hormon Metabolizması
Hormonların metabolize olmaları ve vücuttan atılma yolları bazı durumlarda değişebilir. Örneğin vücudumuz stresle başa çıkmak için fazla kortizol salgılayabilir ve sonuç olarak cinsiyet hormonlarının üretimi azalabilir.
Hormonlar doğru yolla yıkılmaz ve vücuttan atılamazsa zararlı ürünler oluşturur. Çeşitli nedenler hormonların yıkımı ve vücuttan uzaklaştırılmasını etkileyebilir. Katı yağ içeren gıdaların aşırı tüketimi, vitamin eksikliği, dengesiz beslenme, metal maruziyeti ve genetik bozukluklar bu nedenlerden en önemlileridir.
Hormon metabolizma ürününün toksik nitelikte olup olmadığı, vücutta birikip birikmediği, etki düzeyi, neden artıp neden azaldığı, Hormon Metabolizma Paneli test sonuçları ile anlaşılmaktadır.
Hormon Metabolizma Panelinin Önemi
Hormonların kan seviyelerinin yanı sıra metabolizma ürün düzeylerinin ölçülmesi, kişinin risklerini daha kapsamlı biçimde belirlemek açısından çok önemlidir.
Hormon Metabolizma Testleri, günün belirli saatlerinde toplanan dört farklı idrar örneğinde çalışılmaktadır. Bu örneklerde hormonlar ile birlikte kanda saptanması mümkün olmayan, idrarla atılan, çok düşük düzeylerdeki hormon metabolizma ürünleri de analiz edilmektedir.
Test sonuçları vücudumuzun strese karşı verdiği kortizol hormonu yanıtını da göstermektedir.
Hormonların yanı sıra Bisfenol A (BPA) düzeyleri de analiz edilmektedir. BPA, yiyecek ve içeceklerin ambalajlarında bulunan kimyasal bir bileşiktir. Gıda ve içecekler yoluyla vücuda giren BPA’nın hormonların fonksiyonuna, salgılanmasına, taşınmasına, zararlı etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
Hormon Metabolizma Paneli;
Ailede meme ya da prostat kanseri gibi hormona bağlı kanser öyküsü varsa,
Kilo alımı, uykusuzluk varsa,
İnsülin direnci, bel çevresi kalınlaşması, aşırı tatlı veya tuzlu yeme isteği varsa,
Kemik ve kas ağrıları varsa,
Depresyon varsa,
Aşırı saç dökülmesi, aşırı kıllanma, akne varsa,
Adet düzensizlikleri olduğunda,
Gece terlemeleri, sıcak basmaları varsa,
Menopoz belirtileri varsa ve hormon tedavisine başlanacaksa, akla gelmelidir.
Biruni Sağlıklı Yaşam Uzmanı
Biruni Sağlıklı Yaşam Danışmanı Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, sağlıklı yaşamda Hormon Metabolizma Paneli’ni ve vücudumuz için önemini anlatıyor.
Dr. Ender Saraç ile Sağlıklı Günler Programı – Gıda İntoleransı
/in HaberlerDr. Ender Saraç ile Sağlıklı Günler Programı
Biruni Laboratuvarı Sağlıklı Yaşam Danışmanlarımızdan Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Semra Tamer Levent Dr. Ender Saraç ile Sağlıklı Günler Programı’nın konuğu oldu. Dr. Semra Hanım Gıda İntoleransı hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
https://lnkd.in/dAvnAj9H
GIDA İNTOLERANSI PANELLERİ
/in POPÜLER BÜLTENLERİçindekiler
Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
Gıda İntoleransı Panelleri
Gıda İntoleransı 216
Etler: Sığır eti, Tavuk eti, Kuzu eti, Domuz eti, Hindi eti, Ördek eti, At eti, Beç tavuğu eti, Bıldırcın eti, Deve kuşu eti, Karaca eti, Kaz eti, Keçi eti, Tavşan eti,
Balıklar, Deniz Ürünleri: Somon balığı, Ton balığı, Midye, İri karides, Hamsi, Kılıç balığı, Alabalık, Dil balığı, Morina balığı, Kerevit, Ahtapot, Çipura, Havyar, Istakoz, İstiridye, Kalamar, Kalkan balığı, Levrek, Mezgit, Okyanus levreği, Ringa balığı, Sardalya, Sazan, Turna balığı, Uskumru, Yengeç, Yılan balığı,
Meyveler: Elma, Kayısı, Muz, Kiraz, Üzüm (beyaz / mavi), Kivi, Limon, Nektarin, Portakal, Ananas, Çilek, Karpuz, Armut, Erik, Geyfurt, Şeftali, Hurma, Ahududu, Avakado, Bektaşi üzümü, Böğürtlen, Frenk üzümü, Frenk üzümü siyah, İncir, Kantalup Kavunu, Kavun, Kırmızı yaban mersini, Liçi (Çin meyvesi), Mango, Nar, Papaya, Tatlı Kestane, Yaban mersini,
Sebzeler: Patlıcan, Pancar, Dolmalık biber, Brokoli, Havuç, Kereviz, Acı kırmızı biber (çili), Salatalık, Yeşil salata, Kuzu marulu, Yaban turpu, Pırasa, Soğan, Patates, Kırmızı lahana, Domates, Şalgam, Kabak, Enginar, Kuşkonmaz, Ispanak, Yeşil fasülye, Bezelye, Soya fasülyesi, Zeytin, Acı Kırmızı Biber, Arpacık Soğanı, Bahçe Nanesi, Bakla, Brüksel lahanası, Çin lahanası, Dereoto, Frenk soğanı, Göbek salata, Hindiba, Kapari, Karalahana, Karnabahar, Kıvırcık lahana, Maş fasulyesi, Meksika fasülyesi, Misket limonu, Pazı, Roka, Su kabağı, Sultani bezelye, Tatlı patates, Turp, Yer elması, Yeşil lahana, Asma yaprağı,
Tahıllar: Arpa unu, Gluten, Yulaf unu, Çavdar unu, Kılçıksız buğday, Buğday unu, Kara buğday unu, Keten tohumu, Mısır, Darı, Pirinç, Mercimek, Kuru fasülye, Nohut,
Yumurta ve Süt Ürünleri: Yumurta sarısı (tavuk), Yumurta akı (tavuk), İnek sütü, Keçi sütü, Koyun sütü, Keçi peyniri, Koyun peyniri, Yoğurt, Camambert peyniri, Çökelek, Emmental peyniri, İşlenmiş peynir, Kefir, Lor peyniri, Mozzarella peyniri, Tereyağı,
Otlar / Baharatlar: Fesleğen, Karabiber (siyah / beyaz), Tarçın, Hardal tohumu, Küçük Hindistan cevizi, Kekik, Maydanoz, İngiliz nanesi, Haşhaş tohumu, Biberiye, Dağ kekiği, Vanilya, Defne yaprağı, Kabartma tozu, Kanola, Karanfil, Kazein, Keçiboynuzu, Kimyon, Kişniş otu, Köri, Mercanköşk, Meyan kökü, Rezene, Safran, Sarı papatya, Şerbetçi otu, Tarhun, Zencefil, Bambu filizleri,
Kuruyemiş: Badem, Kaju fıstığı, Kakao çekirdeği, Fındık, Yer fıstığı, Antep fıstığı, Susam, Ayçekirdeği, Ceviz, Hindistan cevizi, Brezilya fındığı, Çam fıstığı, Kola cevizi, Kuru üzüm, Kuşburnu, Macadamia fındığı,
Diğer Etkenler: Mantar karışımı 1, Mantar karışımı 2, Bira Mayası, Hamur mayası, Bal, Kahve, Siyah çay, Ada çayı, Aloe Vera, Anason, Aspir yağı, Yeşil çay, Siyah çay, Agar agar, Beta-Laktoglobulin,
Gıda İntoleransı Analizi 108 Alerjen
Glüten İçeren Tahıllar: Arpa Unu, Buğday Unu, Çavdar Unu, Glüten, Kavuzlu Buğday Unu, Yulaf Kepeği
Glütensiz Tahıllar Ve Alternatif Yiyecekler: Darı, Horoz İbiği Çiçeği, Karabuğday Unu, Kinoa, Mısır, Pirinç
Süt Ürünleri & Yumurta: Beta-Laktoglobulin (İnek Sütü), Keçi Sütü/Keçi Peyniri, Koyun Sütü/Koyun Peyniri, Yoğurt, Yumurta Akı, Yumurta Sarısı
Et: Domuz, Hindi, Kuzu Eti, Sığır Eti, Tavuk
Balık Ve Deniz Ürünleri: Alabalık, Dil Balığı, Hamsi, Karides Karışımı, Kerevit, Kılıç Balığı, Morina Balığı, Somon, Ton Balığı, Venüs Midyesi
Kabuklu Yemişler & Tohumlar: Antep Fıstığı, Ayçiçeği Çekirdeği, Badem, Ceviz, Fındık, Haşhaş Tohumu, Hindistan Cevizi, Kaju Fıstığı, Keten Tohumu, Susam, Yer Fıstığı
Otlar Ve Baharatlar: Acı Kırmızı Biber (Çili), Bahçe Kekiği, Bayır Turpu, Biber Karışımı, Biberiye, Fesleğen, Hardal Tohumu, Kekik, Maydanoz, Muskat, Nane Karışımı, Sarımsak, Tarçın, Vanilya
Sebzeler: Alabaş, Brokoli, Dolmalık Biber, Domates, Enginar, Fasülye Karışımı, Havuç, Ispanak, Kabak, Kereviz, Kırmızı Lahana, Kırmızı Pancar, Kuşkonmaz, Kuzu Marulu, Mantar Karışımı 1, Mantar Karışımı 2, Marul Karışımı, Patates, Patlıcan, Pırasa Karışımı, Salatalık, Soğan Karışımı, Tatlı Patates, Zeytin
Meyveler: Ananas, Armut, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hurma, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Limon, Muz, Nektarin, Portakal, Şeftali, Üzüm Karışımı
Bakliyat: Bezelye, Mercimek, Nohut, Soya Fasulyesi
Muhtelif: Bal, Kahve, Kakao Çekirdeği, Maya Karışım, Siyah Çay
İDRAR YOLU (ÜRİNER SİSTEM) ENFEKSİYONLARI
/in POPÜLER BÜLTENLERİçindekiler
Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
İdrar yolu enfeksiyonu başladığında idrar kültürü-antibiyogram yapılarak uygun ve doğru antibiyotik kullanılmalıdır. Rastgele alınan ilaçlar enfeksiyonun kronikleşmesine, vücuttan atılmamasına, yaşam boyu kişiyi rahatsız etmesine neden olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Böbrekler ile oluşan idrarın vücut dışına atılımını sağlayan sistem kısaca üriner sistem olarak adlandırılır. Üriner sistem böbrekler, üreterler (idrar borusu), mesane (idrar kesesi) ve üretradan (idrar yolu) oluşur.
İdrar yolu enfeksiyonu dışkı bakterilerinin idrar yoluna karışması ve yukarı üriner sisteme ilerleyip burada çoğalmaları sonucu meydana gelebilir. Normal idrar içinde bakteri, mantar, virüs bulunmaz. İdrar steril (mikropsuz) dir.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarında Risk Faktörleri Nelerdir?
İdrar yolu enfeksiyonlarına kadınlarda erkeklere göre 25 kat fazla rastlanır. Bunun en önemli nedeni kadınlarda idrar yolunun erkeklerinkine göre çok daha kısa olmasıdır. Tuvalet sonrası temizliğin arkadan öne doğru yapılması da anüs çevresindeki mikroorganizmaların vajinaya taşınmasına neden olabilir.
Cinsel ilişki esnasında meydana gelen küçük travmalar, doğum kontrolünde kullanılan bazı bariyer yöntemler, gebelik esnasında ve menopozda meydana gelen hormonal değişimler, şeker hastalığı, böbrek taşı, normal doğum, cerrahi girişimler, idrarın böbreğe geri kaçması, doğuştan işlevsel veya yapısal bozukluklar, kabızlık ve sünnetsiz olma enfeksiyona zemin hazırlayan sebepler olabilir. Özellikle gebelikte tedavi edilmeyen idrar yolu enfeksiyonları erken doğuma yol açabilir. Bu nedenle kontrollerde gebenin herhangi bir yakınması olmasa dahi idrar analizi yapılmalıdır.
Çocuklarda ilk beş yıl içinde böbrekte enfeksiyon olması kalıcı ve ilerleyen zedelenmelere neden olabilir. Bu nedenle erkek çocuklar ilk, kız çocuklar ikinci kez idrar yolu enfeksiyonu olduğunda idrar yollarında anomali araştırması yapılmalıdır.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Sistitin (mesane enfeksiyonu) klasik belirtileri; idrar yaparken ağrı ve yanma, sık idrara çıkma, idrara sıkışma hissi ve pelvik (alt karın) bölgesinde meydana gelen ağrıdan oluşur. Üst idrar yolu enfeksiyonlarında bu belirtilere ek olarak ateş, titreme, bulantı, kusma, halsizlik görülebilir.
Laboratuvar Tanısı
Tam İdrar Tahlili; en sık kullanılan testtir ve hızlı sonuç verir.
İdrar Kültürü; sık tekrarlayan ve 24-48 saatte iyileşme sağlanamayan enfeksiyonlarda, enfeksiyona neden olan bakteri türünün ve bu bakteriye karşı etkili olan antibiyotiğin tespit edilmesi için kullanılır.
İdrar yolu enfeksiyonunun tanısında tekrarlayıcı ve komplike sistit düşünülmüyorsa hastanın hikayesi, genel muayene, tam idrar tahlili ve/veya idrar kültürü yeterlidir. Bu sayede gereksiz ve etkisiz antibiyotik kullanımının önüne geçilir. Komplike enfeksiyonlarda radyolojik tetkikler ve kan testlerinin yapılması gerekebilir.
İdrar Kültürü İçin İdrar Örneği Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önlemek İçin Yaşam Tarzında Yapılabilecek Değişiklikler
Hoş Geldin 2022
/in HaberlerPandemi döneminde fedakarca çalışan tüm sağlık çalışanlarına çok teşekkür eder, 2022 yılının herkese sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini dileriz.
Hoş geldin 2022!
Sporcu Paneli
/in HaberlerSpora başlamadan önce vücudunuzun ihtiyaçlarını öğrenmek ister misiniz?
Size özel düzenlemelerle hem oluşabilecek risklere karşı önlem alabilir, hem de fiziksel kapasitenizi arttırabilirsiniz.
Sporcu Panellerimizle ilgili detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.
COVID-19 YENİ VARYANTI B.1.1.529 (OMIKRON) HAKKINDA MERAK EDİLENLER
/in POPÜLER BÜLTENLERİçindekiler
Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubu, Güney Afrika’nın 24 Kasım’da bildirdiği yeni varyantı (21K/B.1.1.529), 26 Kasım’da yaptığı toplantıyla kaygı verici varyant (VOC) olarak sınıflandırmış ve “omikron” olarak adlandırmıştır. Ülkede günlük vaka sayısı son üç hafta içinde %1 civarından %30’a ani bir yükseliş göstermiştir.
Omikron varyantı 28 Kasım itibariyle dört kıtada saptanmış durumdadır. Afrika kıtası dışındakiler, Güney Afrika seyahatinden dönenler ya da onların temaslılarıdır.
B1.1.529 (Omikron) Varyant Özellikleri
Varyantın diğer varyantlara kıyasla 32’si S proteininde olmak üzere yaklaşık 50 civarında aminoasit değişimi taşıdığı saptanmıştır. Bu aminoasit değişikliklerinin bazıları, daha önce yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda virüsün bağışıklık sisteminden kaçma yeteneğinin gelişmesi, çoğalma kapasitesinin artması ve daha hızlı bulaşması ile ilişkili bulunmuştur. Ön kanıtlar, diğer endişe verici varyantlara kıyasla bu varyantla enfeksiyon tekrarı riskinin arttığını göstermektedir. Bu mutasyonların COVID-19 hastalığının tanısı, tedavisi ve mevcut aşıların etkinliği üzerine olan etkilerini araştırmaya yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
Korunma Yöntemleri
Bilinen korunma yöntemleri hala geçerliliğini korumaktadır. Salgının kontrol altında tutulmasında, gerekli önlemlerin zamanında alınmasının kritik önem taşıdığı açıkça görülmüştür. Varyantın ne boyutta bir tehdit potansiyeli olduğuna dair daha sağlıklı bilgi ve veriler kısa süre içerisinde elde edilecektir. Ortak kanı, mevcut asılar ya da geçirilmiş enfeksiyonların sağladığı bağışıklığın en azından ağır hastalık ve ölüme karşı koruyuculuklarını sürdürecekleri yönündedir.
Virüs henüz kuluçka dönemindeyken ya da belirtileri hafif seyreden bir kişinin de bulaştırıcı olabileceği unutulmamalıdır. Şüphe duyulduğunda yapılacak hassas PCR Testi ile saptanacak pozitif vakaların izolasyonu, bulaştırma riskini azaltarak salgının kontrol altına alınmasına katkı sağlamaktadır.
Tanı Testleri
Mevcut SARS-CoV-2 PCR Testleri bu varyantı saptayabilmektedir.
Laboratuvarımızda kullandığımız SARS-CoV-2 PCR kiti, COVID-19’dan şüphelenilen veya belirti (semptom) göstermeyen kişilerin taranmasında FDA’dan onay alan tek yöntemdir.
Influenza & SARS-CoV-2, Antijen (Combo) ve Solunum Yolu Enfeksiyonları Moleküler Paneli (19 virüs, 3 bakterinin PCR ile analizi); mevsimsel enfeksiyonlarla sıkça karşılaştığımız kış aylarında tek seferde ayırıcı tanı sağlamaktadır.
GRİP MİYİM YOKSA COVID-19 MU OLDUM, NASIL ANLARIM?
/in POPÜLER BÜLTENLERİçindekiler
Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz
COVID-19, birçok farklı belirtisi olan karmaşık bir hastalıktır.
Çoğumuz COVID-19’un klasik belirtilerinin farkında olsak da artık hastalığın 20’den fazla belirtisi olduğunu biliyoruz.
Son 18 ayda, virüsün değişimi ve daha fazla insanın aşılanması ile birlikte hastalık belirtilerinin şekli de değişti.
COVID-19 belirtilerinin çoğu, özellikle çift doz aşılanmış kişiler için artık normal bir soğuk algınlığı ile aynı oluyor.
Bu yüzden ayırıcı tanı zorlaşıyor. Hastalığı hafif ya da hiç belirti göstermeden atlatan kişiler bulaştırıcı olabiliyor.
Bu vakaları saptamak, COVID-19 pandemi mücadelesinde kilit noktadır.
Grip Belirtileri
• Ateş veya titreme
• Öksürük
• Boğaz ağrısı
• Burun akıntısı ve tıkalı burun
• Kas veya vücut ağrıları
• Bas ağrısı
• Yorgunluk
• Kusma ve ishal (çocuklarda daha yaygın)
Covid-19 Belirtileri
• Ateş veya titreme
• Öksürük
• Nefes darlığı
• Tükenmişlik
• Kas veya vücut ağrıları
• Bas ağrısı
• Tat veya koku kaybı
• Boğaz ağrısı
• Burun akıntısı veya tıkalı burun
• Mide bulantısı ya da kusma
• İshal
Ne Zaman Covid-19 Testi Yaptırmalıyım?
Kendinizi iyi hissetmiyorsanız, yaygın COVID-19 belirtilerinden herhangi birini yaşıyorsanız, aşılanmış olsanız bile evde kalmalı ve COVID-19 testi yaptırmalısınız.
Grip (Influenza) ve COVID-19 (SARS-CoV-2)’un tedavilerinin farklı olması nedeniyle tanıda bu iki hastalığı ayırmak önem taşımaktadır. Bilimsel çalışmalarda, iki hastalığın aynı kişide bulunabildiği bildirilmiştir. COVID-19 hastalarında yüzde 30’a yaklaşan oranlarda değer viral ve bakteriyel hastalıklar görülebilmektedir.
COVID-19 ile ilgili bulgu ve şikâyetlerin diğer solunum yolları ve sindirim sistemi enfeksiyonlarında da görülebilmesi nedeniyle ayırıcı tanı için mutlaka temas öyküsü alınmalı ve enfeksiyona neden olan virüs cinsi tespit edilmelidir.
Doğru tanı için etkenin tespiti önemlidir.
Covid-19 Tanı Testleri
Laboratuvarımızda kullandığımız SARS-CoV-2 PCR kitinin karşılaştırma çalışmaları yapılmış ve klinik performansının hassasiyeti kanıtlanmıştır. Bu çalışma ile laboratuvarımızdaki SARS-CoV-2 PCR Testi, COVID-19’dan şüphelenilen veya belirti (semptom) göstermeyen kişilerin taranmasında FDA onayı alan tek yöntemdir.
Influenza & SARS-CoV-2, Antijen (Combo) ve Solunum Yolu Enfeksiyonları Moleküler Paneli (19 virüs, 3 bakterinin PCR ile
analizi) testleri; mevsimsel enfeksiyonlarla sıkça karşılaştığımız kış aylarında tek seferde ayırıcı tanı sağlamaktadır.
COVID-19 ve Mevsimsel Enfeksiyonlarda Ayırıcı Tanı Testleri
/in HaberlerGrip mi?
Koronavirüs mü?
COVID-19 ve Mevsimsel Enfeksiyonlarda Ayırıcı Tanı Testleri
✔️ Influenza & SARS-CoV-2, Antijen (Combo Test)
✔️ Solunum Yolu Enfeksiyonları Moleküler Paneli
✔️ SARS-CoV-2, PCR
✔️ SARS-CoV-2, Antijen
COVID-19 Sayısal Antikor Testi
/in HaberlerCOVID-19 Sayısal Antikor Testi ile aklınızdaki soruların yanıtını bulabilirsiniz.
✔️ Aşı sonrası bağışıklık durumunuz nedir?
✔️ COVID-19 enfeksiyonu geçirdiniz, bağışıklık yanıtınız yeterli mi?
✔️ COVID-19’u belirti göstermeden atlatmış olabilir misiniz?