Canımız Yanıyor

Orman yangınlarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza ve canlılarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, doğal yaşamı tehdit eden orman yangınlarının en kısa zamanda kontrol altına alınmasını diliyoruz.

Dünya Hepatit Günü

Dünya çapında 290 milyon insan farkında olmadan viral hepatit ile birlikte yaşamaktadır.

Hepatit teşhis edilmezse ölümcül olabilir.

Viral hepatitin zamanında test edilmesi ve tedavisi karaciğer kanserini ve diğer ciddi karaciğer hastalıklarını önleyebilir.

Kurban Bayramı’mız Kutlu Olsun

Biruni Laboratuvarı ailesi olarak; sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir bayram geçirmenizi dileriz.
Kurban Bayramı’mız kutlu olsun!

NMR Lipoprotein Profili

Kolesterol ölçümü kardiyovasküler hastalık riskini değerlendirmek için yeterli değildir.

NMR Lipoprotein Profili, Lipoprotein alt gruplarının (HDL, LDL);

Partikül boyutu ve Partikül sayısını ölçerek kalp hastalıkları riskini çok daha hassas değerlendirilir.

GÜNEŞLE GELEN SAĞLIK D VİTAMİNİ

D VİTAMİNİ NEDİR?
D Vitamini, vücutta iskelet sisteminin gelişimi, sinir sisteminin çalışması ve bağışıklık sisteminin sağlıklı devamı için gerekli bir vitamindir. Vücutta aktif olarak kullanılabilmesi için güneş ısınına ihtiyaç duyulan ve özellikle çocuklarda büyüme için mutlaka yeterli miktarda alınması gereken bir vitamindir.

D VİTAMİNİ NASIL ALINIR?
Bazı vitaminler vücut tarafından üretilebilirken bazı vitaminlerin dışarıdan alınması gerekir. D Vitaminin de ~%90’ı cildimiz güneş ısığı aldığında vücudumuz tarafından üretilir. Eksikliği durumunda dışarıdan takviye edilmesi gerekir.

Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir. Ultraviyole ısınları cam ve plastikten geçemediği için güneş ışınları doğrudan cildimizin üzerine düşmelidir.

D Vitamininin diğer %10’luk kısmı ise besinler ile sağlanır.

D VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

D vitamini sıklıkla Somon, Uskumru gibi yağlı balıklarda bulunur. Bazı besinlerin içerdiği D vitamini değerleri Uluslararası ünite (IU) olarak Tabloda verilmiştir.

 

GÜNLÜK D VİTAMİNİ İHTİYACI NEDİR?
D Vitamini eksikliği tanısı olan ve takviye kullanan kişilerin 6 ayda bir vitamin ve kalsiyum düzeyini kontrol ettirmeleri gerekir. Yüksek dozda kullanılan D Vitamini takviyesi toksik etki oluşturabileceği için, hekim kontrolünde alınması ve en uygun dozun belirlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

 

●D Vitamini eksikliğinde birçok organda bozukluk oluşabilmektedir. En dramatik etki kemiklerde görülür. Kemik sertleşmesi (mineralizasyonu) bozulur ve büyüme çağındaki çocuklarda rasitizm (rikets), yetişkinlerde osteomalazi olarak adlandırılan kemiğin yumuşaması ve osteoporoza (kemik erimesi) neden olur. Kemik yapımındaki bu bozukluk çocukta boy kısalığı, kemik eğrilikleri ve ağrılarına yol açar. Ayrıca, çocuklarda dişler geç çıkar. Osteoporoz kadınlarda ve erkeklerde kemik kırılmalarına sebep olur.

●D Vitamini eksikliği; İnsülin direnci oluşmasına, diyabet ve kalp damar hastalıkları riskini artırması gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

●D Vitamini eksikliği kanser oluşumunu tetikleyebilir. Pek çok bilimsel çalışma, güneş ısığının prostat, kolon, rektal, meme ve yumurtalık kanserine karsı koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.

Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) hastalığına yakalanma riskini artırdığını gösteren çalışmalar da vardır.

●D Vitaminin yararlı etkilerinin en önemlisi bağışıklık sistemimizi koruyup güçlendirmesidir.

●D Vitamini, COVID-19 hastalığında gözlemlenen sitokin fırtınasını azaltarak hücresel bağışıklığı desteklemektedir.

●Bilimsel yayınlarda, düşük D Vitamini seviyesinin COVID–19’a yakalanma riskini arttırdığı ve hastalığın ağır seyretmesine neden olduğu gösterilmiştir.

 

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ TANISI NASIL KONUR?
D Vitamini kan düzeylerini belirlemek için, yarı ömrü 2-3 hafta olan, hem dışarıdan alımını hem de vücut içerisindeki üretimini gösteren 25-Hidroksi vitamin D testine bakılmalıdır.

D Vitamini ölçümü vitaminin bazı yapısal özellikleri ve kanda çok düşük konsantrasyonlarda bulunabilmesi sebebiyle bir takım zorluklar içermektedir.

D Vitamini ölçümünde altın standart olarak kabul edilen yöntem LC MS-MS’ dir. (Likit Kromatografi–Tandem Kütle Spektro- metresi).

Laboratuvarımızda LC MS-MS yöntemi ile her gün D Vitamini çalışılmaktadır.

 

 

 

ALCAT TEST: LÖKOSİT AKTİVASYON TEST

ALCAT test ile kişiye özel inflamasyon yaratan gıdalar ve
kimyasallar tespit edilip, elimine edildiğinde bağışıklığın ve
sağlığın optimize edilmesi mümkündür.

 

ALCAT TEST NEDİR?

Gıdalar, gluten, kazein, candida, gıda katkı ve boya maddeleri, bitkisel ve kimyasal ilaçlara karşı vücudun verdiği doğal bağışıklık yanıtını ölçen bir testtir.
Kişiye özel kronik inflamasyon yaratan gıdaları ve kimyasalları tespit ederek, özel eliminasyon programı sunar.

“ALCAT” doğruluğu ve etkinliği Yale Üniversitesi
tarafından bilimsel olarak kanıtlanmış bir testtir.
Prof.W.Z. Mehal, MD. PhD.

 

KRONİK İNFLAMASYON NEDİR?
Kronik inflamasyon; vücudumuzda sessiz seyreden sürekli iltihaplanma durumudur. Bağışıklık sistemi dışarıdan gelen mikroplarla birlikte gıda ve kimyasallara tepki verir. Bu durum uzun sürerse kronik inflamasyona neden olabilir.

KRONİK İNFLAMATUVAR HASTALIKLAR NELERDİR?
• Inflamatuvar Bağırsak Hastalıkları, Ülseratif kolit, Crohn, Irritabl (huzursuz) Bağırsak Sendromu (IBS), Çölyak olmayan gluten duyarlılığı (NCGE)
• Fibromiyalji (kaslarda yaygın ağrı), kronik yorgunluk
• Artrit
• Obezite
• Diyabet
• Ateroskleroz (damar sertligi)
• Gastrit, Reflü
• Alerji, Astım, Egzama, Ürtiker
• Depresyon, Alzheimer, Parkinson
• Otoimmun hastalıklar: Hasimato, Romatoid Artrit (RA),
Sedef, Lupus (SLE), Çölyak, Multiple Skleroz (MS), Akne
rosacea (gül hastalığı)
• Kanserler

 

ALCAT Test, çölyak olmayan gluten duyarlılığını
(NCGE) ölçen tek testtir.

 

ALCAT TESTİN SAĞLIĞIMIZA KATKILARI NELERDİR?
• Kilo kontrolü
• Inflamasyon kontrolü
• Bağışıklığın güçlenmesi
• Sağlıklı yaşam
• Günlük performansa olumlu etki

ALCAT TEST KİMLERE ÖNERİLİR?
Kronik inflamasyon birçok farklı şikayete neden olabilir. Aşağıdaki gibi veya benzeri şikayeti olanlar ALCAT test yaptırabilirler.
• Sindirim sistemi: İshal, kabızlık, gaz, gastrit ve reflü şikayetleri
• Metabolizma: Kilo verme sorunları, insülin direnci, şişkinlik
• Cilt: Kasıntı, döküntü, sivilce, egzama, sedef
• Kas iskelet sistemi: Fibromiyalji, ağrılı katı eklemler, artrit, tendinit.
• Solunum sistemi: Kronik öksürük, astım, geniz akıntısı, faranjit, sinüzit, alerji
• Sinir sistemi: Kronik yorgunluk, baş ağrısı, migren, bilişsel bozukluklar
• Bağışıklık Sistemi: Sık enfeksiyon şikayetleri

 

ALCAT TEST SONUÇLARINIZ NASIL RAPORLANIR?
Sonuçlar, bağışıklık hücrelerinizin verdiği yanıt göz önüne alınarak sınıflandırılır. Renklendirilmiş özel rapor formatı sayesinde hangi maddelerin size iyi geldiğini hangilerinin gelmediğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Önerilen diyet programı şikayetlerinizin azalması veya ortadan kalkmasını sağlayabilir.

KİŞİYE ÖZEL BESLENME PROGRAMI
Kaçınılacak gıda listesinin yanı sıra tüketilebilecek gıdalar bir rotasyon diyet listesi halinde önerilir.

 

 

ALCAT TESTİN DİĞER GIDA İNTOLERANS TESTLERİNDEN FARKI NEDİR?
• ALCAT test doğal bağışıklık hücrelerinin yanıtını ölçer. Çünkü gıdalara ve kimyasallara karşı ilk reaksiyon doğal bağışıklık hücre yanıtıdır.
• Bazı gıda duyarlılık testleri ise vücudun sonradan kazanılmış bağışıklık yanıtını ölçer. Doğruluğu ve yararları bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
• Birçok gıda intolerans testi gıdaya karşı gelişen IgG antikoru düzeylerini ölçer ve bunlar koruyucu antikordur. Gıdaya karşı gelişen olumsuz bağışıklık yanıtını göstermez.

LITERATÜRLER
1.A leukocyte activation test identifies food items which induce release of DNA by innate immune peripheral blood leucocytesIrma Garcia-Martinez, Theresa R. Weiss, Muhammad N. Yousaf, Ather Ali,and Wajahat Z. Mehal Nutr Metab (Lond). 2018; 15: 26. doi: 10.1186/s12986-018-0260-4 PMCID: PMC5896029 PMID: 29651299
2.Alcat Test Identifies Food Intolerance in Patients with Gastrointestinal Symptoms Berardi et al. Study presented at the XXVIII Congress of the European Academy of Allergy & Clinical Clinical Immunology, 6-10, Warsaw, Poland, June 2009,. Published in the European Journal of Allergy and Clinical Immunology, Supplement 90, Volume 64, 2009, pg. 490.
3.A Comparison of the Alcat Test for Food Reactions Amongst 2 Population Sub-GroupsDr. DH Sandberg and Dr. MJ Pasula,45th Annual Congress of the American College of Allergy and Immunology, Los Angeles, CA November 12-16, 1998, published in the Annals of Allergy.
4.Efficacy of individualised diets in patients with irritable bowel syndrome: a randomised controlled trial Ather Ali, Theresa R Weiss, Douglas McKee, Alisa Scherban, Sumiya Khan, Maxine R Fields, Damian Apollo, Wajahat Z Mehal

BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI BİR ORGAN GİBİ DAVRANIYOR

MİKROBİYOTA NEDİR?

İnsan vücudu, çoğunluğunu bakterilerin oluşturduğu mantar, virüs ve diğer tek hücrelileri içeren çeşitli mikroorganizmaları barındırır. Bu mikroorganizmalara “Mikrobiyota” denilmektedir.

İnsan vücudundaki mikroorganizmaların büyük çoğunluğu, başta bağırsak olmak üzere deri, üreme organları ve solunum sisteminde bulunur. Bağırsaklarımız, vücudumuzdaki en yoğun ve en çeşitli mikroorganizma topluluğunu barındırmaktadır.

MİKROBİYOTA NE İŞE YARAR?

Bağırsak mikrobiyotası fizyolojik, metabolik fonksiyonlar ve bağışıklık sistemimiz üzerinde oldukça aktif ve karmaşık görevler üstlenmektedir.

Yararlı bağırsak bakterileri;

  • Ortamı asit hale getirirler, hastalık yapıcı zararlı bakterilerin çoğalmasına, engel olurlar.
  • Kalsiyum, magnezyum, demir ve çeşitli minerallerin vücuda emiliminde önemli rol oynarlar.
  • B1, B2, B6, B12 ve K vitaminlerinin üretim ve emilimine katkıda bulunurlar.
  • Bağışıklık sisteminin oluşumu ve gelişimine katkıda bulunur ve hayat boyu işleyişinde rol oynarlar.

 

BAĞIRSAK MİKROBİYOTASINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

  • Doğum şekli
  • Anne sütü alımı
  • Antibiyotik, mide asidini düşüren ilaç vb kullanımı
  • Çevresel faktörler (hava kirliliği, metaller, boyalar vb)
  • Stres
  • Kronik sindirim sistemi hastalıkları
  • Beslenme
  • Genetik faktörler
  • Yaşanılan coğrafi mikrobiyota

BOZULMUŞ BAĞIRSAK MİKROBİYOTASI İLE İLİŞKİLİ HASTALIKLAR

  • Diyabet, obezite, metabolik sendrom
  • Alerjik hastalıklar (rinit, astım, atopik egzama)
  • Fonksiyonel bağırsak hastalıkları (irritabl bağırsak sendromu, infantil kolik)
  • İnflamatuvar bağırsak hastalığı, kolit
  • Otizm, depresyon, anksiyete
  • Romatoid artrit, alkolik olmayan karaciğer yağlanması
  • Kalp damar hastalıkları
  • Kolon kanseri

BAĞIRSAK MİKROBİYOTA İÇERİĞİ NASIL SAPTANIR?

Bakterilerin karakteristik özellikleri genlerinde kodlanmıştır. Dışkı örneğinde, yeni geliştirilmiş çok hassas bir yöntemle (DNA sekanslama) bakteri genleri saptanarak bağırsak mikrobiyotasını oluşturan bakterilerin tanımlanması mümkün olabilmektedir.

 

 

BAĞIRSAK MİKROBİYOTA İÇERİĞİNİN BİLİNMESİNİN SAĞLIĞIMIZA KATKISI

Sağlıklı ve uzun yaşamın anahtarı sağlıklı bir bağırsak yapısıdır. Parmak izi kadar kişiye özel olan bağırsak mikrobiyota durumunun bilinmesinde sayısız yarar vardır.

Mikrobiyota analizi ile kişiye özel tedavi yaklaşımları mümkün olmakta, artmış ya da azalmış bakterilerin varlığına göre diyet düzenlemesi, uygun probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı gibi çözümler önerilebilmektedir.

Adrenal Stres Profili

✔️ Kronik Ağrı
✔️ Uykusuzluk
✔️ Yorgunluk
✔️ Düşük Bağışıklık
✔️ Kilo Artışı
✔️ Depresyon

Adrenal hormonlarınızdaki düzensizliğin belirtileri olabilir.

Adrenal Stres Profili, tükürük örneğinden vücudun fiziksel ve psikolojik stres ile başa çıkma durumunu değerlendirir.

HPV’den Korunmak 7 Kanser Türünün Riskini Azaltabilir

HPV’den korunmak 7 kanser türünün riskini azaltabilir!

✓ Ağız
✓ Gırtlak
✓ Rahim ağzı
✓ Vajina
✓ Vulva
✓ Anüs
✓ Penis

Ulusal Kanser Tarama Standartları’na göre; 30-65 yaş arasındaki her kadın 5 yılda 1 kez HPV ve Pap-smear taraması yaptırmalıdır.

Çağrı Merkezi Çalışma Saatlerimiz

Çağrı Merkezi çalışma saatlerimiz;

▪️Hafta içi: 07:30-22:00
▪️Hafta sonu: 07:30-17:30