Magnezyum Nedir?

Magnezyum Nedir? Magnezyum Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum vücudumuzun birçok işlevinde rol oynayan önemli bir mineraldir. Eksikliği kas krampları, yorgunluk gibi belirtilere neden olabilir. Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller ve kabuklu yemişler iyi magnezyum kaynaklarıdır.

Magnezyum Nedir?

Magnezyum (Mg), vücudumuzun her hücresinin ihtiyaç duyduğu bir mineraldir. Kandaki magnezyum düzeyini sabit tutmak, temel fonksiyonların sürdürülmesi için hayati önem taşır. Vücutta magnezyum ve kalsiyum arasındaki denge, sağlıklı işleyiş için kritik bir rol oynar. Eğer bu denge bozulursa, kalsiyum fazlalığı vücut için toksik hale gelebilir ve kalp rahatsızlıkları, artrit, osteoporoz, damar sertleşmesi, dokuların ve organların kalsifikasyonu gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle, magnezyum ve kalsiyum dengesini korumak sağlığımız için son derece önemlidir.

Magnezyum Ne İşe Yarar?

Mg, glukoz ve insülin dengesinin iyileştirilmesine, kalp ritminin korunmasına ve kemik sağlamlığının devamına yardımcı olmaktadır. Ayrıca protein sentezi ve enerji metabolizmasında da rol alır.

Kas kasılması, enerji metabolizması, sinir sisteminde sinyal iletimi gibi çeşitli sistemlerin enzimatik reaksiyonlarının düzenlenmesinde rol alır. Magnezyum eksikliği de kas ağrısı baş ağrısı, migren, yorgunluk, irritabl bağırsak hastalığı gibi FMS (fibromiyalji sendromu) ye benzer durumlarla ilişkilidir

Magnezyum Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?

Mg eksikliği, sıklıkla Mg kaybına neden olan üriner, gastrointestinal sistem rahatsızlıklarına, Mg’un emilimindeki sorunlara veya kronik olarak az Mg alımına bağlıdır.

Kontrol altına alınamayan diyabet, yüksek alkol alımı, tiazid gibi diüretikler, gentamisin, amfoterisin ve siklosporin gibi bazı antibiyotikler ve sisplatin gibi kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar idrarla Mg kaybını arttırır. Kronik ve aşırı kusma ve ishal de Mg eksikliği ile sonuçlanabilir. Malabsorbsiyon sendromları gibi gastrointestinal problemler, yiyeceklerdeki Mg kullanımına engel olarak Mg eksikliğine neden olur.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Magnezyum eksikliğinin belirtileri arasında iştahsızlık, konfüzyon, oryantasyon bozukluğu, depresyon, anormal kalp ritimleri, koroner spazm, felçler, hastalık nöbetleri, kas krampları, karıncalanma ve uyuşukluk yer alır. Ayrıca, magnezyum eksikliği kalsiyum metabolizmasını ve kalsiyum seviyesini düzenleyen hormonları etkileyebilir. Yapılan araştırmalar, magnezyum desteğinin kemik mineral yoğunluğunu artırabileceğini ve kırık riskini azaltabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, magnezyum alımına dikkat etmek ve dengeyi korumak sağlığımız için önemlidir.

Magnezyum Eksikliğinde Tanı Testleri

Serum magnezyum düzeylerinin belirlenmesi rutinde kullanılsa da son araştırmalar serum Mg düzeyinin, doku magnezyum durumunun değerlendirmede güvenilir bir gösterge olmadığını ortaya koymuştur. Magnezyumun yaklaşık %70’i hücre içinde bulunduğu için hem hücre içi hem de hücre dışı (serum) alanda çalışılması en hassas değerlendirmeyi sağlamaktadır.

Bazı durumlarda toksik metaller hayati önem taşıyan minerallerin etkisini engelleyebilirler. Nikel ile magnezyum arasında böyle bir durum söz konusudur. Nikel yüksekliği magnezyumu enzime bağlandığı yerden uzaklaştırır ve enzimin etkinliğini bozar.

Hangi Yiyecekler Magnezyum İçerir?

En iyi besinsel kaynakları, yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller ve sert kabuklu meyvelerdir. Meyve, sebze ve bol tahıl içeren çeşitli yemek yemek yeterli Mg alımına yardımcı olur. Bununla birlikte kimyasal gübre kullanımı, sebze ve meyvelerin tam mineral içerikli olgun forma erişmesine izin verilmeden dalından koparılması ve yüksek rafine tahıllı diyetlerden dolayı diyetlerimizde Mg sıklıkla az orandadır. Tamamen buğdaydan yapılmış ekmekte beyaz ekmeğe göre iki kat fazla Mg vardır, çünkü beyaz un hazırlanırken Mg’dan zengin tohum ve kepek ayıklanmaktadır. Sudaki Mg içeriği suyun niteliğine bağlıdır. Sert sular, yumuşak sulardan daha fazla Mg içerir. Sudan Mg alımı total Mg alımına çok az etki eder ve çok değişkendir.

Kaynaklar

  1. Altun Ö., Yoldemir Ş.. Tip 2 Diyabetes Mellitus, Fibromiyalji Sendromu ve Serum Magnezyum İlişkisi. Abant Tıp Dergisi 2021; 10:2
  2. Rude RK. Magnesium deficiency: A cause of heterogeneous disease in humans. J Bone Miner Res 1998; 13: 749-58.
  3. Heaney R.P. Nutrition and Risk for Osteoporosis. Marcus R, Feldman D, Kelsey J, (Eds). Osteoporosis. USA, Academic Press 2001: 669-700.

3.Sheeha JP. Magnesium Deficiency and Diabetes Mellitus. Magnes Trace Elem 1992; 10: 215-219.

  1. Elisaf M, Bairaktari E, Kalaitzidis R, Siamopoulos K. Hypomagnesemia in alcoholic patients. Alcohol Clin Exp Res 1998; 22:244-246.
  2. Lajer H, Daugaard G. Cisplatin and hypomagnesemia. Ca Treat Rev 1999; 25: 47-58.
  3. Rude RK, Olerich M. Magnesium deficiency: Possible role in osteoporosis associated with gluten-sensitive enteropathy. Osteoporos Int 1996; 6:453-61.
  4. Baysal A. Su ve Mineraller. Beslenme. Hatibo¤lu Yay›nevi. Ankara. 1996: 103-122.