Dünya Sağlık Haftası – 2019
Gıda Duyarlılığı, sağlığımızı tehdit eden kronik iltihabın tetikleyicisidir.
Toplumlarda gıda duyarlılığı % 50 oranında artmıştır.
Genetiği ile oynanmış gıdalar, gıda katkı maddeleri, boyalar, toksinler, kimyasallar, metaller, batılı yaşam tarzı, stres ve uzun süreli antibiyotik kullanımı gıda duyarlılığının artmasından sorumlu tutulmaktadır. Sonuç olarak bağırsak florasında bulunan mikrobiyal yapı bozulmakta ve bağırsak geçirgenliği artmaktadır. Kandaki bağışıklık hücrelerinin tepki verdiği gıdaları yemek, vücutta sinsi seyirli bir iltihap kaynağını oluşturmaktadır.
Gıda duyarlılığı mide-bağırsak sistemi şikayetleri (gaz, şişkinlikli, kabızlık, ishal, reflü), kilo verememe, deri şikayetleri (ekzema, ürtiker), migren, baş ağrısı, stres, kronik yorgunluk, depresyon, anksiyete, artrit nedeni olabilmektedir.
Gıda duyarlılığı, Lökosit Aktivasyon Test (ALCAT test) ile kanda tespit edilmektedir. Bu yeni nesil gıda duyarlılık testi aynı anda 100 ila 450 gıda çeşidi ile gluten, gliadin, candida mantarı test edilebilmektedir.