Biyolojik Yaşlanma Yavaşlatılabilir mi?

Yaşa bağlı süreçler, bağırsak mikrobiyotasında belirli değişikliklere yol açmaktadır. Bu değişiklikler, inflamasyon (iltihap) nedenli yaşlanmaya katkıda bulunur. Bağırsak mikrobiyotası sağlıklı ise yaşlanma sürecinde kronik hastalıklar, saç dökülmesi, kronik yorgunluk gibi rahatsızlıklar daha az görülür ve kişinin zindelik durumu belirli oranda kendisini korur.

İntestinal Mikrobiyom Analizi; dışkı bakteri çeşitliliği, bakteri oranları, baskın bakteri tipi (enterotip), disbiyozis indeksi, parazit, bağırsak mantarı (Candida albicans) ve geçirgen bağırsak tanısında da kullanılan zonulin gibi birçok parametre ile mikrobiyomu inceler. Mikrobiyota analizi ile kişiye özel tedavi yaklaşımları mümkün olmakta, artmış ya da azalmış bakterilerin varlığına göre diyet düzenlemesi, uygun probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı gibi çözümler önerilebilmektedir.

Biruni Sağlıklı Yaşam Laboratuvarı Danışmanı ve Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Semra Tamer Levent, hücresel ( biyolojik ) yaşlanmanın mikrobiyota ile ilişkisinden bahsediyor.

Haberler