Çevreye ve Doğaya Destek Projelerimiz

Yazı Boyutunu Değiştirebilirsiniz

4 Temmuz 1983 tarihinden kuruluş tarihimizden itibaren Biruni Laboratuvarı olarak “Daha Yeşil Bir Dünya” hedefine destek vererek, Sıfır Atık projemizle hem atık önleme hem de atıkların minimizasyon süreçlerini yönetmekteyiz. 17 tıbbi laboratuvar şubemizin tıbbi atıklarının yönetilme süreci olmak üzere organik atıklar, kâğıt, plastik, cam, metal, geri dönüşemeyen ve biyobozunur atıkları biriktirme ekipmanlarında ayrı ayrı toplayarak düzenli aralıklarla uygun yerlerde depolamakta ve ilgili ekiplere teslim etmekteyiz.

Sıfır Atık projesi kapsamında yıllar içinde gerçekleştirdiğimiz 13.000.000’ dan fazla kağıt tasarrufu sayesinde 179 adet ağacın kesilmesinin önüne geçtik. Ayrıca daha yeşil bir gelecek için diktiğimiz fidan sayısını 11.200’ e çıkardık. Günümüze kadar gelen süre içerisinde çevreye ve doğaya karşı olan yüksek duyarlılıkla yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda kurmuş olduğumuz Sıfır Atık Yönetim Sistemi ile T.C İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “Sıfır Atık Belgesi” almaya hak kazanan ilk tıbbi laboratuvar unvanını almış bulunmaktayız.

Biruni Laboratuvarı Ailesi olarak “Sıfır Atık” konusunda düzenli olarak eğitimler yaparak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmak için sürekli çalışmaktayız.

Atık Önleme ve Minimizasyon

Atık önleme ve minimizasyon çalışmalarımız içinde geri kazanılabilir tehlikesiz atıkların oluşumunun ve miktarının azaltılması konusu ve yeniden kullanılabilir atıkların belirlenerek personelimizin ihtiyacına sunulması konusunu ele almaktayız. Bu kapsamda planladığımız ve yaptığımız çalışmalarımız;

  • Kağıt, metal, cam, plastik vb. atıkların depolanırken ve taşınması esnasında daha az yer kaplaması için sıkıştırılarak atılması
  • Yazıcılarımızın çift taraflı basım için ayarlanması
  • Tek kullanımlık tabak, bardak ve çatalların yerine tekrar kullanılabilen malzemeden yapılmış ekipmanların kullanılması
  • Yeniden kullanılabilir durumdaki özellikle ambalaj, kap vb. türdeki ekipmanlara personelimizin ihtiyacı dahilinde ulaşabilmesi planlanmıştır

Atıkların Kaynağında Ayrı Biriktirilmesi ve Toplanması

Atık biriktirme ekipmanlarımız, laboratuvar bölümlerimizin her birinde personelimizin kolay ulaşabileceği şekilde ve sayıda yerleştirilmiş ve personelimize gerekli eğitim verilmiştir.

Yapılan Başlıca Çalışmalar

  • Atık pil toplama ekipmanı temin edilerek laboratuvarlarımıza yerleştirilmiştir
  • Tıbbi atıklar için tıbbi atık ekipmanları temin edilerek yerleştirilmiştir
  • Tehlikeli atıklar (laboratuvar sıvı atıkları) sızdırmaz bidonlarda biriktirilerek geçici olarak depolanmaktadır
  • Kağıt, metal, cam, plastik vb. atıklar için toplama ekipmanı temin edilerek laboratuvarlarımıza yerleştirilmiştir
  • Organik atıklar için toplama ekipmanı temin edilerek yerleştirilmiştir
  • Diğer atıklar (evsel nitelikli) için toplama ekipmanı temin edilerek yerleştirilmiştir

Laboratuvarlarımıza ait ekipmanların örnek resimleri

Atıkların Bina İçinde Geçici Depolama Alanına Taşınması

Tıbbi atıklar, organik atıklar, kâğıt, plastik, cam, metal, geri dönüşemeyen ve biyobozunur atıklarımızı biriktirdikten sonra duruma bağlı olarak sıfır atık ekibi personeline teslim etmekte ya da uygun şekilde geçici depolama alanına taşımaktayız. Atık elektrikli ve elektronik eşyaları biriktirmemekte ve sıfır atık personeline bildirmekteyiz. Tehlikesiz (geri kazanılabilir diğer) atıklarımızı biriktirdiğimiz kumbaralar doldukça, bina içinde yer alan geçici depolama alanına aktarmaktayız. Tehlikeli atıklar içinde yer alan laboratuvar sıvı atıklarımız sızdırmaz bidonlarda biriktirilmekte ve dolan bidonlar uygun taşıma ekipmanları ile geçici depolama alanımıza taşınmaktadır. Tıbbi atıklar için bina içinde özel geçici depolama alanımız bulunmaktadır. Organik (biyobozunur) atıklarımızın biriktirildiği kumbaralar doldukça geçici depolama alanına aktarılmaktadır.

 

Laboratuvarlarımıza ait ekipmanların örnek resimleri

Fidan Bağışı

Doğa için atılan her adımın yaşam için bir nefes olduğuna inanarak tüm çalışanlarımız adına 11.000’i aşkın fidanın toprakla buluşmasını sağlamak amacıyla TEMA Vakfı’na bağışta bulunduk.

Kitap Hediyesi

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde minik hastalarımızın çevre bilincine katkıda bulunabilmek için tüm şubelerimizde Çöpler ve Geri Dönüşüm temalı kitap hediye ettik.