Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.
Evlilik Öncesi Tarama Testleri
Evlilik Öncesi Tarama Nedir, Hangi Amaçla Yapılır?
Evlilik öncesi tarama testleri Türk Medeni Kanunu’nun evlenecek çiftlerden yasal zorunluluk olarak talep ettiği evlilik öncesi yapılan testlerdir, çiftlerin bazı bulaşıcı ya da kalıtsal hastalıklara sahip olup olmadıklarına dair bilgi edinmelerini sağlar. Bu sayede, ileride yaşanabilecek bazı sağlık problemlerinin erken teşhisi ve önlem alınması mümkün olur.
Evlilik Öncesi Testler Nelerdir?
Kan Grubu Tayini: Anne-baba ile doğacak çocuk arasında oluşabilecek kan uyuşmazlığını tespit etmek için yapılır. Kan uyuşmazlığı kandaki Rh faktörü ile ilgilidir. Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin Rh pozitif olduğu durumlarda kan uyuşmazlığı oluşabilir. Kan uyuşmazlığı varlığının bilinmesi gebelik öncesinde veya gebelik başlangıcında gerekli tedbirlerin alınabilmesi için önemlidir.
Hemogram (tam kan sayımı): Hemogram ile anemi (kansızlık) varlığı araştırılır.
Hepatit B (HBsAg) Testi: Hepatit B virüsü araştırılır. Hepatit B tüm dünyada yaygın olarak görülen karaciğer iltihabıdır. İnsandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları, cinsel temas yoluyla bulaşır. Aşı ve korunma yöntemleri ile önlenebilen hastalıklar arasında yer alır. Takibi yapılmadığı zaman siroza ya da karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Hepatit C (Anti-HCV) Testi: Hepatit C virüsü araştırılır. Hepatit C, kan yoluyla bulaşan Hepatit C virüsünün (HCV) neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Esas bulaşma, kan ve cinsel temas yoluyladır. Karaciğer yetmezliğine ve kanserine sebep olabilen virüsün tedavisine kısa süre içerisinde başlandığı takdirde çeşitli etkilerin önüne geçilebilir.
HIV Testi: AIDS hastalığı veya taşıyıcılığını araştırır. HIV virüsü kişinin mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini yok eder. Cinsel ilişki, kan, vücut sıvıları ve anneden bebeğe transfer şeklinde geçebilmektedir.
VDRL/RPR Testi: Sifiliz (frengi) hastalığının teşhisine yönelik yapılan bir testtir. Sifiliz, (frengi); Treponema pallidum adı verilen bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Doğru tedavi edilmediği takdirde uzun dönemde çok ciddi komplikasyonlara (istenmeyen sonuçlara) neden olabilir. Genellikle cinsel temas ile bulaşır. Daha az oranda kan transfüzyonları, öpüşmek vb. yollar ile bulaşabilir.
Hemoglobin Elektroforezi Testi: Akdeniz anemisi (talasemi) teşhisine yönelik yapılan bir testtir. Akdeniz anemisi kalıtsal bir kan hastalığıdır. Hemoglobin kanda oksijenin taşınmasından sorumlu bir proteindir. Akdeniz anemisi olan kişilerde hemoglobinin beta-globin zincirlerinin üretilmesinde bir eksiklik bulunur. Bu durumun sebebi, bu kalıtsal bozuklukları taşıyan anne babalarının doğan çocuklarına da aynı geni aktarmasıdır. Genel olarak görülen en yaygın belirti ise kansızlıktır.
SMA Tarama Testi: SMA (Spinal Muskuler Atrofi), omurilikte bulunan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyerek hareket kabiliyetini kısıtlayan bir kas hastalığıdır. SMA Tarama Testi, evlilik öncesi yapılan testlere 2021 Aralık ayı itibariyle eklenmiştir. SMA Tarama Testi, çiftlerin bebeklerinde SMA hastalığına yol açacak bir mutasyonu taşıyıp taşımadıklarını belirlemek için yapılmaktadır. Çiftlerin her ikisi de SMA taşıyıcısı çıkarsa, çocuk sahibi olmak istedikleri zaman tüp bebek tedavisine yönlendirilmektedirler.