Mikrobiyotanın Kolesterol Üzerindeki Etkisi

Probiyotiklerin hiperlipidemi üzerine etkisinin incelendiği bir meta-analizde, probiyotikten zengin beslenme ile toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyesinde azalma saptanmıştır.

İntestinal Mikrobiyom Analizi; dışkı bakteri çeşitliliği, bakteri oranları, baskın bakteri tipi (enterotip), disbiyozis indeksi, parazit, bağırsak mantarı (Candida albicans) ve geçirgen bağırsak tanısında da kullanılan zonulin gibi birçok parametre ile mikrobiyomu inceler. Mikrobiyota analizi ile kişiye özel tedavi yaklaşımları mümkün olmakta, artmış ya da azalmış bakterilerin varlığına göre diyet düzenlemesi, uygun probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı gibi çözümler önerilebilmektedir.

Referans:
Guo Z, Liu XM, Zhang QX, Shen Z, Tian FW, Zhang H, et al. Infl uence of consumption of probiotics on the plasma lipid profi le: a meta-analysis of randomised controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2011;21:844-50.

Biruni Sağlıklı Yaşam Laboratuvarı Danışmanı ve Klinik Biyokimya Uzmanı Dr. Süreyya Şahinoğlu, “Mikrobiyotanın Kolesterol Üzerindeki Etkisi” konusundan bahsediyor.

Haberler